Care este rolul programelor de recuperare medicala?
Care este rolul programelor de recuperare medicala?
Recuperarea medicala este un domeniu complex care are mai multe componente precum: cele profesionale, cele educationale si cele sociale. Prin aceste tratamente de recuperare medicala se urmareste restabilirea capacitatilor functionale care sunt pierdute de o persoana in urma unor traume suferite.
Gradul de recuperare variaza in functie de gravitatea traumatismului dar si de alti factori. Se mai urmareste si dezvoltarea unor mecanisme compensatorii prin care persoanele care urmeaza tratamente de recuperare ar avea posibilitatea de a munci si de a avea parte de o viata complet sanatoasa.
Cand este necesara recuperarea medicala?
Recuperarea medicala este necesara in cazul tratamentelor anumitor afectiuni sau dupa interventii chirurgicale. Acest program este necesar persoanelor de toate categoriile de varsta, copii cu varsta de 10 ani si pana la adolescenti sau la persoane adulte sau varstnici.
Tipul tratamentului de recuperare medicala poate sa difere in functie de afectiuni si de fiecare persoana in parte. Recuperarea medicala se utilizeaza frecvent in cazul afectiunilor sportive care pot cauza probleme serioase.
Recuperarea medicala in cazul artrozelor
Artrozele sunt afectiuni care se manifesta prin deteriorarea cartilagiului, acesta devenind moale si subtire. Artrozele pot avea loc la nivelul articulatiilor spatelui, genunchilor, solduriloe si degetelor. Acestea sunt afectiuni reumatice cronice care au o evolutie inceata dar progresiva.
Artrozele se clasifica in : artroze primare care au forme localizate sau cu forme generale si artroze secundare care rezulta in urma traumatismelor acute si cronice.
Recuperare medicala in medicina sportiva
Programele de recuperare medicala se utilizeaza mai ales in domeniul medicinei sportive recuperarea functiilor pierdute in urma unor accidente sportive. Recuperarea medicala mai este utila si pentru imbunatatirea performantelor atletice.
Recuperarea medicala in cazul problemelor de coloana
Probleme coloanei vertebrale sunt de domeniul trecutului daca sunt tratate cu ajutorul programelor de recuperare medicala. Printre aceste probleme putem enumera: scolioza, cifoza, spondilita, discopatia sau hernia de disc.
Inca dupa primele sedinte de recuperare medicala bolnavii vor vedea corectarea posturii, mentinerea mobilitatii coloanei si tonifierea musculaturii spatelui.
Tratamentele utilizate in cadrul recuperarii medicale
Fizioterapia – se utilizeaza pentru recuperarea , imbuntatirea si pentru mentinerea mobilitatii pierdute in urma unor afectiuni. Acesta este un tratament indicat pentru reducerea durerilor patologice articulare si musculare.
Kineteterapia – este o terapie realizata prin intermediul miscarii si pentru a restabili anumite functii ale corpului. Kinetoterapia nu trebuie sa fie confundata cu gimnastica medicala desi cuprinde elemente ale acesteia. Principalele obiective ale kinetoterapiei sunt: imbunatatirea legaturii dintre creier si muschi, tratarea traumatismelor si redobandirea capacitatii de a face efort.
Electroterapia – utilizeaza stimularea electrica pentru a ajuta organismul sa se recupereze sau sa se vindece in urma unor traumatisme. Este o forma de tratament care ajuta la mentinerea durerilor sub control dar si la accelerarea procesului de vindecare.
Laserterapia – aceasta terapie este indicate doar in tratamentul bolilor aparatului locomotor, artroze, tendinite, contuzii, retractii cicatriceala, calcifieri intratendinoase si multe altele.
La Prokinetic vei gasi specialistii care te pot ajuta sa ai parte de o viata sanatoasa. Doar asa vei avea parte de tratamentele de care ai nevoie pentru a avea parte de mobilitatea mult dorita.